MERONIA
Colectii

Biblioteca de Cultură Catalană

Inapoi la lista
ISBN
978-973-7839-45-9
  552 pag
Format 17 x 24
Pret: 39,24 RON
Comanda

Vocile lui Pamano

Jaume Cabré

Jaume Cabré (n. 1947, Barcelona) este o voce de mare rezonanţă a literaturii catalane.
Romanele lui l-au impus ca pe unul dintre cei mai buni prozatori de astăzi, dar a scris şi proză scurtă, teatru, scenarii de film şi televiziune. Scriitura lui, în care diversitatea şi profunzimea temelor, rafinamenul intrigii şi al stilului îşi dispută întâietatea, se bucură în egală măsură de elogiile publicului şi ale criticii.
Distins cu numeroase premii în ţara sa, scriitorul a devenit în ultimii ani şi un nume cunoscut pe scena europeană. Ediţia germană a romanului Vocile lui Pamano, publicată de prestigioasa editură Suhrkamp, a făcut din autor o vedetă a Târgului Internaţional de Carte de la Frankfurt din 2007. Romanul a fost tradus şi în franceză, italiană, olandeză, spaniolă, portugheză, norvegiană, greacă, maghiară.

Traducere din catalană de Jana Balacciu Matei
Cuvânt-înainte: Marta Nadal

Falangistul Oriol Fontelles: din 1944, anul morţii lui, până la dispariţia lui Franco, numele unei străzi din Torena, sat din Pirineii catalani. Omagiul adus de concetăţeni învăţătorului din sat pentru moartea eroică, apărând Sfântul Sacrament, în înfruntarea cu partizanii.

Aproape şase decenii mai târziu: învăţătoarea Tina Bros descoperă, întâmplător, în vechea şcoală abandonată, ce urmează a fi dărâmată, patru caiete şcolare.

O lungă epistolă scrisă de Oriol Fontelles presupusei sale fiice, să ştie că nu trebuie să-şi dispreţuiască tatăl, căci a fost luptător în rândurile partizanilor antifranchişti.

Început de mileniu trei: acelaşi Oriol Fontelles, martir al Bisericii, asasinat de comunişti, este beatificat de Vatican.

Întâmplări cu origini şi consecinţe greu de imaginat, destine contorsionate, sentimente, atitudini şi comportamente imprevizibile, privite cu lupa sau în raccourci, într-un ameţitor flux cinematografic.

Vocile lui Pamano, roman la care autorul a lucrat aproape un deceniu, apărut în 2004, constituie o impresionantă frescă, în multiple planuri narative, a lumii catalane în epoca franchistă, cu rădăcini adânci în anii războiului civil, cu reflexe dureroase până astăzi.